Kristian (28), sønnen min, har hatt BPA i 19 år. Det jeg har sett, er hvordan dette kan forandre livet til hele familien. For oss gjorde det at Kristian blomstret, og vi blomstret. Bare det at han får ha et liv uten at mamma alltid er med, synes han er veldig greit – jeg og.
Kelly Galloway er fra Baton Rouge, Lousiana i USA. For 28 år siden fikk hun og hennes norske mann tvillingene Kristian og Erik, mens de enda bodde i USA. Kristian ble født psykisk utviklingshemmet. Forskjellen på velferdssystemet i USA og Norge gjorde at de raskt bestemte seg for å flytte til Norge.
Leder i Handikapforbundet
Kelly er utdannet ergoterapeut, bor på Lunner og er også leder i Handikapforbundet på Hadeland, med et stort nettverk i Innlandet. Hun har tidligere blant annet jobbet i Prima.
– Jeg sitter i rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Handikapforbundet i kommunen, der jeg er med på å planlegge mange forskjellige aktiviteter og søker forskjellige instanser og stiftelser om støtte for å få gjort dette mulig. Da får jeg oversikt over hva som skjer, og ikke minst påvirkningskraft. For det hjelper å kjempe, sammenligne oss med andre kommuner og å være en pådriver.
Ny BPA-rådgiver for Innlandet i Aberia
Barna hennes, og at de har det bra, har alltid vært viktig for Kelly. Ikke minst at Kristian får de mulighetene han kan for å leve et fullgodt liv. Dette er viktige verdier hun tar med seg inn i jobben som ny BPA-rådgiver for Aberia.
– Jeg tenker at min erfaring er viktig inn i arbeidet som BPA-rådgiver. Jeg har sett det fra mottakers side i snart 20 år, og vet mye om hvordan det oppleves både fra bruker og pårørendes side. Hva det innebærer av administrasjon, problemstillinger, fordeler og ulemper. Tre av Kristians BPAer har vært med oss i 10 år, en i syv. Da tenker jeg at vi som arbeidsledere har gjort en god jobb. En erfaring jeg tenker kan være nytting å dele med andre tjenestemottakere som har BPA.
Hun er ansatt i en 64 prosent stilling i Aberia, som hun kombinerer med vervene i kommunen og Handikapforbundet, samt som arbeidsleder i sønnens BPA-ordning.
Barn, barnebarn og slektsforskning
Med en gang samtalen kommer inn på barna, myknes både stemmen og ansiktstrekkene til Kelly.
– Kristian har cerebral parese, er psykisk utviklingshemmet, men har språk og spør om alt mulig – som jeg ikke alltid har gode svar på. Han er smart – Erik og jeg pleier å si at Kristian fikk hjernen, og Erik fikk kroppen. Det er mye humor i vår familie.
Kelly er lidenskapelig opptatt av slektsforskning, og bruker mye av fritiden på å forske på og besøke steder slekten hennes kommer fra – blant annet i Skottland. I tillegg har hun barnebarn som hun er mye sammen med.
Satsing på Innlandet
Ansettelsen av Kelly er en del av en satsing på Innlandet fra Aberias side, der de har konsesjoner i 15 ulike kommuner. Hun startet opp i slutten av februar, så mye er enda på planleggingsstadiet, men noe er allerede på blokka;
– Vi har begynt planleggingen, og har stadige møter nå for å få på plass enda mer. Det jeg foreløpig kan si er at vi vil arrangere BPA-caféer, temakvelder, foreldrecafé for pårørende og invitere eksisterende og nye kunder og samarbeidspartnere til forskjellige arrangementer. Det er nok å gjøre fremover. Samtidig vil det være viktig å lytte til alle våre tjenestemottakere, og ta deres tilbakemeldinger alvorlig. Fornøyde brukere er jo det beste beviset for oss for at vi gjør jobben vår riktig.