Aberia har inngått et samarbeid med Hjemmefysioterapeuten for å sikre at de brukerstyrte personlige assistentene (BPA) har grunnleggende forståelse for riktige løfte- og forflytningsteknikker – og som samtidig kan fremme økt fysisk aktivitet og medvirkning for tjenestemottakerne.
Aberias tjenestemottakere av BPA bor som oftest i egne hjem, og de har vidt forskjellige bistandsbehov. Mange trenger bistand fra sine assistenter i forflytninger i ulike situasjoner. Hjemmene er ofte ikke spesielt tilrettelagt, og de kan ha ulike typer av hjelpemidler tilgjengelig.
– Dette er et viktig HMS-tiltak for mange BPA-ordninger. For assistenten og pårørende kan det være viktig å lære riktige løfte- og forflytningsteknikker.
Samtidig, for tjenestemottakeren, kan kontinuerlige øvelser for gjennombevegelse være viktig for å mobilisere muskler og opprettholde mest mulig bevegelse og smidighet. Dette forebygger komplikasjoner og kan forenkle forflytning og stell betraktelig, samtidig som det gjør tjenestemottakeren mer selvstendig og aktiv, forklarer Peder Eyde Kielland, daglig leder og fysioterapeut i Hjemmefysioterapeuten.
Unikt tilbud
For Aberia er det viktig å ta vare på både tjenestemottakere og alle ansatte. Da er det viktig å legge arbeidsforholdene til rette for begge parter så godt som mulig.
– Så vidt vi vet er vi de første til å tilby denne typen tjeneste i vår bransje. Tradisjonelt sett kjenner nok folk til denne typen oppsøkende tjeneste som noe som skjer på kontorer for kontoransatte, for å lære å blant annet sitte riktig og bevege seg jevnlig. Dette er en utvidet form av dette, som skal legge til rette for bedre arbeidsforhold og mer aktive tjenestemottakere. Ikke minst vil det skape en trygghet mellom assistent og bruker, med opplæringsrutiner som gir bevissthet og kunnskap, fortsetter Morten Blix, leder for BPA i Aberia.
– Aberia tar et kjempeansvar nå, når de tilbyr sine ansatte opplæringsrutiner som dette. Det er helt unikt. Det skaper et aktivt miljø og bedre trivsel for alle parter, legger Kielland til.
Ingen kostnader for tjenestemottaker
Hjemmefysioterapeuten har på Aberias bestilling laget digitalt opplæringsmateriell i form av videoer, der første del blant annet viser forskjellige forflytnings- og løfteteknikker, og neste del viser gjennombevegelser og aktivisering av muskulatur hos tjenestemottaker. Blix forklarer:
– Alle ansatte skal gjennom et grunnkurs, en grunnopplæring som vil være obligatorisk for assistenter som arbeider i BPA-ordninger hvor løft og forflytning er vesentlig. Første del vil omhandle grunnteknikker samt demonstrasjoner av en rekke ulike forflytningssituasjoner med ulike typer hjelpemidler. Del to vil omhandle det vi omtaler som «gjennombevegelse», hvor fokuset er ivaretakelse og forebygging for tjenestemottaker – noe som vil bidra til at tjenestemottaker bedrer eller opprettholder evnen til å medvirke i forflytningen.
– Ved behov, vil vi også kunne tilby del tre. Dette vil være et videregående og fysisk kurs i hjemmet. Her vil fysioterapeut kunne kurse og demonstrere i de vante omgivelsene for både tjenestemottaker og assistent, med de hjelpemidlene som er tilgjengelig der. Med utgangspunkt i tjenestemottakers evne til medvirkning og ulike individuelle hensyn.
– Arbeidsleder i ordningen bekoster ikke disse kursene – her kan driftsbudsjettet i hver enkelt ordning brukes, da dette primært omhandler HMS for assistentene. Men slik vi vurderer dette, vil det også kunne gi svært positive ringvirkninger for tjenestemottakeren og for relasjonen mellom assistent og tjenestemottaker.
En mer aktiv tjenestemottaker
Det finnes mange fine hjelpemidler for både løft og forflytning. Men det er ikke alltid det er lurt å lene seg helt på dette, ifølge Kielland;
– For noen tjenestemottakere er forflytning og bevegelsestrening den eneste aktiviteten de har gjennom dagen. Å alltid bruke hjelpemidler kan føre til en passivisering av tjenestemottakeren, som dermed vil kunne bli tyngre og vanskeligere å bistå på sikt. En økt bruk av bevegelsestrening og aktivisering av muskulatur kan forebygge dette. Tjenestemottakeren blir da mer aktiv, får bedre funksjonsevne og vil også gjøre jobben enklere for BPA’en.
– En BPA skal jo være et selvstendighets- og frigjøringsverktøy. Gjennombevegelsestreningen kan bidra i dette, fordi effekten vil kunne resultere i at tjenestemottaker kan medvirke i større grad, eller i det minste at graden opprettholdes best mulig. I tillegg til det selvfølgelige; at en kropp som holdes myk, bevegelig og aktiv gjør livet mer behagelig for den det gjelder, supplerer Blix.
Trygghet i kunnskap
Mange som jobber som BPA gjør dette ved siden av studier eller andre jobber. Å jobbe noen timer nå og da kan fort føre til at man ikke føler seg trygg på hvordan alt bør utføres.
– Tjenestemottakere har ofte mange forskjellige hjelpemidler i huset, og det har kanskje ikke alltid vært nok tid til opplæring på dette. Når boligen kanskje ikke heller er tilrettelagt for bruk av dette, kan det fort bli ugunstige arbeidsforhold og statiske, repetitive bevegelser. Vi ser i samfunnet generelt at mange sykemeldinger kommer fra rygg- og nakkeplager som følge av slikt. For oss kan det derfor være viktig å besøke boligen, se på utfordringene, gi opplæring og finne gode løsninger. En trygg assistent signaliserer også trygghet til tjenestemottakeren, og det skaper et godt samspill og gode relasjoner, avslutter Kielland.
Hjemmefysioterapeuten tilbyr fysioterapi og personlig trener som kommer hjem til deg eller til bedriften. De tilbyr tjenestene sine i Oslo, Bærum, Bergen, Kristiansand, Bodø og Tromsø.
I tillegg til byene nevnt over, har de også fysioterapitilbud i Stavanger, Sandnes, Skien, Tønsberg, Drammen, Fredrikstad, Moss, Ski, Nesodden, Lillestrøm.
Alle deres fysioterapeuter har norsk autorisasjon i Helsepersonellregisteret, og et høyt faglig kompetansenivå.