fbpx
God påske

Ti råd for fine påskedager for hele familien.

De aller fleste av oss gleder oss til noen deilige og etterlengtede feriedager. Noen har planlagt reise som inkluderer appelsiner, kvikklunch, ski og kakao, andre til varmere strøk.

Mens mange velger å ha rolige dager hjemme med familie og venner, og kanskje en god bok.

Forventninger og virkelighet

Men det som for noen er avslappende og hyggelig, kan være mer krevende og utfordrende for andre.Glansede tilværelser i sosiale medier stemmer ofte ikke med realiteten, og det er ulike behov og ønsker, også innad i familier.

For mange barn og unge er behovet for struktur, forutsigbarhet og rammer viktig. Når den faste strukturen med timeplaner på skolen, lekser, faste måltider og fritidsaktiviteter løses opp kan det for mange føles svært kaotisk.

Brettspill

De naturlige pausene fra hverandre som naturlig finnes i hverdagen, blir vanskeligere å få til i ferien. Det å være tett på hverandre døgnet rundt kan være en utfordring.

Vær realistisk

Så hva gjør man når behovene er så ulike og ønsket er å gi alle en god ferieopplevelse?

Først og fremst er det lurt å være litt realistiske. Ferien er kort, hverdagen kommer fort nok tilbake. Skal alle føle at de har det bra, må det ofte gjøres noen kompromisser. Kanskje blir alle med på turen, dersom det blir gaming-dag eller «barna bestemmer» dagen etter?

Gjøre det mulig at alle føler de får oppfylt noen ønsker – og kanskje holde på noen rammer selv uten skole, lekser og fotballtrening, men løsne litt på dem? Alle har behov for å koble litt av. Ferien skal gi energi, ikke tappe oss for krefter.

Men litt innsats før ferien, god planlegging og noen ekstra overraskelser i påskeegget kan du komme langt.

Ti råd for harmoniske feriedager

1.Planlegg 

Hold et familiemøte i forkant av ferien, der alle får komme med sine ønsker og behov.

2.Hold på gode rutiner 

Noen trenger struktur og rammer også i ferien. Men det er mulig å fire litt på noe

3.La alle få bestemme en ting hver

Ikke si nei til forslag, men kom heller med alternative løsninger som er gjennomførbare og realistiske.

4.Lag en aktivitetsplan

Gjerne med alternativer i forhold til vær og føre. Den må ikke være helt spikret, men med punkter for hva som alle har lyst til å få gjort i løpet av ferien, og med avtale om at noe kanskje kan byttes om på ved behov.

5.Fysisk aktivitet hver dag!

Det trenger ikke å bety milevis på ski eller føttene. Men finn på noe som får opp pulsen og får kroppen i bevegelse hver dag. Det kan være en fotballkamp mellom voksne og barn i hagen, et videospill som krever bevegelse, som dans, tur til nærmeste bålplass for grilling eller kanskje en stolpejakt?

Bål

6. Brettspill

Det kan vekke overraskende stor begeistring hos barn og unge å finne fram gamle og nye brettspill og kortstokker, og spille sammen. Gjerne sammen med påskeegg og annen snacks som skaper god stemning og kos for alle.

7.Skjermfri

Her kan det være lurt med kompromisser og klare avtaler på forhånd. De fleste unge reagerer bedre på regler om de er forberedt på det. Om det er gjort avtale om når og hvor ofte det er lov å bruke skjerm, er det enklere å få det til. Er det vanskelig å få de med ut på fysiske aktiviteter, kan dette være “gulroten” – er det med på aktivitene får de også skjermtid.

8.Gi hverandre pauser – alle trenger litt egentid.

Vi er forskjellige; Noen stortrives med masse folk rundt seg til enhver tid, andre må ha alenetid. På en trang hytte eller inne i samme hus over flere dager er det viktig å gi mulighet for egentid, og respektere den som trekker seg unna. 

9. Puslespill

Et puslespill med mange brikker kan samle hele familien, og for mange oppleves som beroligende. Dette er noe som kan ligger over mange dager, og gjøres litt nå og da. Kanskje med et motiv som er spesielt motiverende for de unge i huset? 

10.Vær realistiske

Demp forventningene, og ta ting litt som de kommer underveis. Senk skuldrene, og om alt ikke blir som forventet, ikke ta det så tungt. Ha fokus på at dette skal være litt pause fra hverdagen for dere alle, og at om det blir litt mer skjerm enn planlagt, og at ikke turen ble noe av, så er heller ikke det så farlig. 

Senk skuldrene og nyt påsken!