fbpx
Liliya. Omsorgsarbeider i Misto Dobra

Englevaktene

Hvis du er barn, og det er krig, og fienden angriper familien din, trenger du englevakt. Noen barn forsvinner når det er krig. Andre er heldige: De har englevakter som redder dem. I Misto Dobra er det hundre slike voksne, som gir barna trygghet. De er mennesker som kan endre alt.

Den høye stålporten inn til området trekkes sakte til side, før vi kjører gjennom slusen. Her slipper ingen tilfeldige inn fra de barske omgivelsene. Men hvis du er barn, alene eller med mammaen din, og har behov for fred og en stabil tilværelse, slipper du inn.

Liliya (bildet over) jobber her. Lett synlig i glam-aktig boblevest. Eller boblejakke i sterk farge, på litt kjøligere dager. Liliya jobbet tidligere i barnevernet. Nå er hun ressursperson som skaper verdier i Misto Dobra, og i søsterorganisasjonen som jobber med sosiale forhold i Tsjernivtsi. Liliya er blid, påskrudd og fokusert. Liliya vurderer, diskuterer, legger føringer og rapporterer. Hun er en person vi raskt legger merke til.

To gutter, evakuerte fra Bakhmut.
To gutter, evakuerte fra Bakhmut.

I gården treffer vi to gutter. En av dem er fra Bakhmut, evakuert fra tragediene ved fronten. De er nysgjerrige på oss. Etter litt forsiktig prat mykner de opp i små, tilfredse smil. De voksne følger med. Gården er full av lekende barn, og mange ansatte og frivillige som er på jobb. Det er voksne ved alle lekeapparater. Barna er inndelt i grupper. Vi hører lyden av morsom lek. De omsorgsfulle voksne passer på dem. Kommuniserer, justerer og regulerer. De er englevakter.

Vitaly. Sjåfør ved Misto Dobra.
Vitaly. Sjåfør ved Misto Dobra.

Vitaly er sjåfør. Før krigen jobbet han mest i eget firma, og litt for Misto Dobra. Nå jobber han fulltid for organisasjonen. Han er en av svært få menn som beveger seg inn og ut av området. Det er nesten bare kvinner som er sammen med barna. Til sammen er det flere hundre personer på et ganske lite område. Vi tenker på sengene som er satt opp tett i tett i lange rader inne i husene. Her trenger de mer plass. Flere barnehjem i øst skal evakueres. De trenger å få bygd ferdig huset som innredes for barn som skal rehabiliteres etter krigsskade. De kommer til å trenge mange englevakter på jobb, i lang tid fremover.

Vipps ditt bidrag til Misto Dobra

Aberia og NHC samarbeider med Misto Dobra, en non-profit humanitær organisasjon i Tsjernivtsi, Ukraina. Vi oppfordrer til å støtte prosjektet med en fritt valgt sum.

Skann QR-koden under i Vipps eller overfør et beløp til Vipps-nummer 808058 for å hjelpe Misto Dobra i deres fremtidige arbeid.

Alle midler går uavkortet til Misto Dobra. Besøk Misto Dobras nettside for å finne alternative løsninger for å donere ditt bidrag.

Alle fotografier er publisert med tillatelse.