fbpx
Hund med Ukrainahalsbånd

Firbent terapi funker også

Se for deg en terapeut, psykolog eller en annen som er til stede og støtter deg. De fleste av oss vil nok se for seg en person, med rolig blikk og vennlig ansikt. Slik er det ofte, men dyr spiller også en viktig terapeutisk rolle for mange som lever under tøffe forhold. Ved Misto Dobra, det ukrainske barnesenteret som Aberia samarbeider med, er dette satt i system. Her er det ikke bare ett kjæledyr, men mange. Og gevinstene er flere enn bare terapieffekten for ungene.

Det er pent og ryddig i hundehjemmet i Misto Dobra.

Ukrainere er berømte for sin dyrekjærlighet. Da vi besøkte Misto Dobra nå i april, var vi omgitt av firbente både inne på senteret og utenfor. Hunder er nær sagt overalt. Bra for dem at de er her, for ved krigsfronten er dyrene ofte de som blir forlatt eller går tapt, uten å bli gjort rede for. På denne siden av landet er det en trygg havn for dyr, akkurat som for de hundre tusen menneskene som har flyktet til byen Tsjernivtsi, som Misto Dobra ligger i.

Denne hunden har blitt skadet ved krigsfronten, og er evakuert vestover.

Ved å ta seg av dyr med ulike problemer, har Misto Dobra sitt eget «kinderegg», med tre verdifulle ting på en gang. For det første lager de et kompetansesenter der dyr får rehabilitering fra skader, som for eksempel benbrudd og annet. Misto Dobra reduserer lidelse for flest mulig. For det andre fungerer dyrene terapeutisk. Senteret har en psykolog tilgjengelig, fordelt på nesten 300 beboere. Hunder er ikke psykologer, men selskapet, varmen, nærheten og kommunikasjonen har en tydelig positiv effekt på barn som noen ganger har sterk ensomhet, er blitt foreldreløse, eller er traumatiserte på annet vis. Med dyr trener de på samspill, kommunikasjon, empati og relasjoner. Og, for det tredje, blir kjæledyr tilgjengelige for familier som ønsker seg et nytt medlem. Dyreadopsjon er vanlig ved senteret, og mange dyr blir adoptert før man i det hele tatt har rukket å annonsere at det er noen tilgjengelige.

En høygravid katt får kos av Marta, lederen ved Misto Dobra.

På psykologens kontor har en høygravid katt slått seg til ro. Vi mistenker at planen hennes er å bruke dette som fødested. Både psykologen og den kommende mammaen gir kontoret en rolig og harmonisk stemning. En av dem er profesjonell, den andre gir stedet den ekstra gode følelsen som mange barn setter stor pris på.

Gi et bidrag til Misto Dobra

Aberia samarbeider med Misto Dobra, en non-profit humanitær organisasjon i Tsjernivtsi, Ukraina.

Vi oppfordrer til å støtte prosjektet med en fritt valgt sum. Skann QR-koden under, eller overfør et beløp til Vipps-nummer #808058 for å hjelpe Misto Dobra i deres fremtidige arbeid. Alle midler går uavkortet til senteret.

Alle fotografier er publisert med tillatelse.