fbpx
Fra ufaglært til faglært i Aberia

Fra ufaglært til faglært i Aberia!

Aberia satser på sine ansatte! Vi tilbyr hvert eneste år tilrettelagt Bachelorutdanning for et antall medarbeidere og er stolte over å ha muligheten til å øke kompetansen internt. Vi har flere medarbeidere som er godt igang med sine studier. Her kan du lese om Thomas som har funnet en spennende variant i Danmark, hvor han studerer til sosionom.

Thomas sin vei mot Sosionomutdanning

I en hverdag hvor barn og unge trenger trygghet, stabilitet og faglig kompetanse, er det avgjørende at de som jobber med sårbar ungdom har den rette kunnskapen og erfaringen. Thomas, en dedikert miljøterapeut i Aberia Ung, har tatt steget videre og kombinert jobb med studier for å styrke sin faglige kompetanse. Hans reise mot en sosionomutdanning i Danmark er et inspirerende eksempel på hvordan man kan utvikle seg profesjonelt samtidig som man jobber i medleverturnus.

Motivasjonen for å kombinere jobb og studier

For Thomas var det flere faktorer som motiverte ham til å begynne på et samlingsbasert studie ved siden av jobben. – Den første motivasjonen var lønn. Dessverre er lønnsnivået for ufaglærte veldig lavt, selv med maksimal ansiennitet.

Men lønn var ikke den eneste drivkraften. Han ønsket også å videreutvikle seg faglig. – Jeg jobber allerede innenfor feltet, men det er fint å ha faglige “knagger” å henge kunnskapen på, sier Thomas. Han ser på studiet som en mulighet til å få en dypere forståelse for psykisk helse og de utfordringene barna og ungdommene han jobber med står overfor.

Thomas
Thomas er til daglig miljøterapeut i Aberia Ung.

Tidsorganisering og utfordringer

En av de store utfordringene med å kombinere jobb og studier er å finne tid til alt. Men for Thomas har det fungert bra takket være en strukturert tilnærming. – Jeg jobber hovedsakelig ti døgn i måneden, og det gir meg 20 dager jeg kan bruke på studiene. Jeg setter av faste tider i uken til skolearbeid og bruker friperiodene mine effektivt.

Selv om det meste går greit, har han møtt noen utfordringer. – Motivasjonen er det største hinderet. Det er klart at når man er 40 år, så er ikke studier det man aller helst vil bruke dagene på. Men for å komme dit jeg vil, må jeg gjennom dette. Fokus handler om hvor jeg vil være i fremtiden, sier han.

I tillegg har det vært en utfordring å studere i Danmark, ettersom undervisningen tar utgangspunkt i danske lover. Dette har krevd ekstra forberedelser og lesing. Språket kan også by på utfordringer, spesielt i digitale forelesninger, men han finner gode løsninger gjennom AI-verktøy og norsk litteratur.

Hvordan studiene har påvirket jobben

Selv om studiene ikke har endret hvordan han jobber på daglig basis, har de gitt ham en større faglig forståelse. – Jeg mener jobben i seg selv utføres best når man går inn med omsorg, uansett bakgrunn. Men jeg har fått en større forståelse for de faglige uttrykkene og hvorfor ungdommene reagerer som de gjør.

Tips til andre som vurderer å studere ved siden av jobb

Thomas oppfordrer andre til å vurdere om de er motivert og strukturert nok før de starter. – Pass på at disse tre og et halvt årene er noe du virkelig vil. Ikke vær redd for å be om hjelp fra kolleger eller andre når det trengs.

Fremtidsplaner

Med en fullført utdanning ønsker Thomas å fortsette å jobbe i barnevernet, men med mer ansvar. – Jeg vil gjerne spisse fagfeltet enda mer. Denne jobben gjør jeg fordi jeg har en personlig interesse i å hjelpe barn og unge.

Til tross for utfordringene er han ikke i tvil om at han har gjort et riktig valg. – Det er krevende, men det gir en utrolig mestringsfølelse å fullføre oppgaver, eksamener og se at jeg vokser faglig. Det er motiverende å vite at jobben jeg gjør allerede er i tråd med pedagogiske retningslinjer og beste praksis.

Thomas sin historie viser at det er mulig å kombinere jobb og utdanning, og at det gir verdifulle muligheter for både personlig og profesjonell utvikling. Hans reise er en inspirasjon for alle som vurderer å ta steget mot videreutdanning innen barnevernsfeltet.