fbpx
Rockesokk, markering for verdensdagen for Downs syndrom

Med oss – ikke for oss!

Den 21.03 hvert år, markeres det noe viktig! Datoen er ikke tilfeldig, og det har blitt en tradisjon å gå med ulike sokker akkurat på denne dagen. Bli med å «rocke sokkene» og løfte mangfoldet du også!

Verdensdagen for Downs syndrom ble etablert av FN i 2011, og feires i hele verden den 21.03 hvert år. Det å ha Downs syndrom betyr å ha 3 kromosomer av typen 21 – derav datoen!

På verdensdagen i år er slagordet «Med oss, ikke for oss», og alle mennesker og organisasjoner oppfordres til å gå videre fra den utdaterte veldedighetsmodellen for funksjonshemning, der mennesker med funksjonshemninger ble behandlet som «gjenstander for veldedighet» – noen som fortjener medlidenhet og som er avhengige av andre. #MedOssIkkeForOss er en menneskerettighetsbasert tilnærming med fokus på at mennesker med nedsatt funksjonsevne har rett til å bli behandlet rettferdig, og ha de samme mulighetene som alle andre – at de kan samarbeide med andre for å leve livene sine slik de vil.

Men har sokker noe med Down syndrom å gjøre? Når man bretter ut kromosomer, sorterer dem og ser på dem i et mikroskop, ser de faktisk ut som sokkepar. Har man Down syndrom fines det tre «sokker» inne i cellene i stedet for to.

Dessuten; det å gå med ulike sokker gjør deg litt «annerledes» for en dag, og gir deg kanskje et lite glimt av hvordan det er for mennesker å møte en verden som alltid kikker litt ekstra på deg? Og; det å ha på forskjellige sokker viser at selv om noe er ulikt, så er vi allikevel mest like!

Det finnes ulike arrangementer i hele Norge i anledning dagen. Ta en kikk her.