fbpx
Påskeaktiviteter

Tips til en bra påskeferie!

Jippi, skolefri – eller huff, dette blir nok en vanskelig tid?

Heldigvis gleder de aller fleste av oss til påske, og noen dager med etterlengtet ferie. Noen har allerede smurt ski, kjøpt inn kvikk lunsj og funnet fram den store tursekken. Andre ser mer fram til late dager, en god krim og kanskje noen timer alene i solveggen hjemme.

For de aller fleste betyr ferie etterlengtet fritid og hyggelige opplevelser sammen med familien.
Men samtidig som ferien er årets beste tid for noen, kan den også være en svært krevende tid for andre.

Ulike behov og ønsker

Det er nok ikke få av oss som har opplevd at ferien ble mer utfordrende og kanskje helt annerledes enn forventet. Vi gleder oss, drømmer og ser frem til ferien i lang tid, også blir det ikke helt slik som vi tenkte. For drømmeferien kan se veldig forskjellig ut fra person til person.

For mens far elsker hytta og lange skiturer på fjellet, ser mor for seg byliv og hotellferie. Noen vil slappe av, andre vil ha aktivitet

Det er mange behov og ønsker som skal møtes når ferier avvikles.

For mange av barna og ungdommene som er i Aberias ulike tiltak er behovet for struktur, forutsigbarhet og rammer viktig. Når den faste strukturen med timeplaner på skolen, lekser, faste måltider og fritidsaktiviteter løses opp kan det for mange føles svært kaotisk.

De naturlige pausene fra hverandre som naturlig finnes i hverdagen, blir vanskeligere å få til i ferien. Det å være tett på hverandre døgnet rundt kan være en utfordring.

Gode råd på veien

Så hva gjør man når behovene er så ulike og vi ønsker å gi alle en god ferieopplevelse?

Først og fremst er det lurt å være litt realistiske. Ferien er for en begrenset periode, hverdagen kommer fort nok tilbake. Skal få det fint må vi gi og ta. Kanskje blir alle med på den lange skituren, dersom det blir gamingdag og «barna bestemmer» dagen etter?

Kan vi planlegge slik at alle får oppfylt noen av sine ønsker- og er det mulig å få til god struktur og rammer selv uten skole, lekser og fotballtrening? Vi trenger alle ferie for å få koblet ut, få fri fra hverdagenes bekymringer og mas. Ferien skal gi energi, ikke tappe oss for krefter.

Men litt innsats før ferien, god planlegging og noen ekstra overraskelser i påskeegget kan du komme langt.

Tips til en vellykket ferie

  1. Planlegg (ta et familiemøte der alle får komme med sine ønsker og behov)
  2. Hold på de gode rutinene (noen trenger struktur og rammer også i ferien)
  3. La alle få bestemme en ting hver
  4. Lag en aktivitetsplan
  5. Fysisk aktivitet hver dag!
  6. Ta litt pause fra nett og mobil
  7. Gi hverandre pauser- alle trenger litt egentid.
  8. Vær realistiske

Nyt ferien!