fbpx
Fostermor og datter gjør lekser sammen. Illustrasjonsfoto

Verdens viktigste jobb – noen trenger deg!

Å åpne hjemmet ditt for et fosterbarn kan være en av de mest meningsfulle og givende beslutningene du noen gang tar. Barn som havner i fosterhjem har ofte hatt en vanskelig start på livet og trenger et trygt og kjærlig hjem for å blomstre.

Historien om Mia

La oss fortelle deg om «Mia», en jente på 11, som kom til sitt fosterhjem for fire år siden. På den tiden hadde Mia allerede møtt på en rekke utfordringer, og opplevde nok at ingen forventet noe fra henne verken i form av kunnskap eller prestasjoner. Hun kunne knapt lese en bok, hadde aldri hatt lekser og hadde nok kjent lite på mestring.

Ble sett og utfordret

Mia flyttet til et fosterhjem der Eli, en fostermor med et stort hjerte og en enda større vilje til å hjelpe, så at det bodde mye mer i denne jenta. Eli var hjemmeværende på heltid, og så hva som bodde i Mia på en måte ingen hadde gjort før.

– Jeg tok utgangspunkt i hva som interesserte henne, og kjøpte spennende bøker. Først leste vi de sammen, men etterhvert ville hun heller lese selv. Bøkene ble fort tykkere og tykkere, og Mia utviklet seg til en skikkelig lesehest, og lærte masse underveis. Litt motvillig i starten fikk jeg henne også til å begynne å lese på engelsk, men med en ordbok å slå opp i for vanskelige ord, var også det hinderet fort passert, forklarer fostermor.

Fra null forventninger til mestring

På skolen var de forsiktige med å legge press på Mia. Hun deltok sjeldent på lik linje med de andre elevene, så på tegnefilmer på iPaden, og slapp unna lekser. Det ville ikke Eli ha noe av.

– Jeg ba dem gi henne lekser, og at jeg heller kunne hjelpe henne med dette, og at vi kunne jobber med dette daglig. Det førte til mye tårer og frustrasjon, der bøker tidvis føk veggimellom. Men skritt for skritt, dag for dag opplevde vi små fremskritt, noe skolen også ga tilbakemelding om. Lykken var stor i huset da Mia kom strålende hjem og forteller at hun er den eneste i klassen som skjønner brøkregning!

Du kan få til det du vil

Skolen er i tvil om de bør gjøre Mias undervisning karaktergivende, men Eli er ikke i tvil: Selvfølgelig skal Mia få karakterer på innsatsen sin!

– Vi var nok begge like spente da de første prøvene ble rettet og tatt med hjem. I begynnelsen var det mest 3-ere, men også noen 4-ere. Jeg skrøt av henne, men var også klar på at hun kunne mer. Jeg sa rett ut – «Mia, jeg vet du kan, du kan få til det du vil, men da må du jobbe for det». Ikke lenge etter kommer hun inn døra med et ark høyt hevet i været der det formelig skinner av et 5-tall skrevet i rødt! Jeg jublet og klappet i hendene, hun strålte og lo.

Tidligere trodde ikke Mia at hun kunne noe som helst, nå vet hun bedre. Mestring og anerkjennelse gir god selvfølelse. Med Eli i ryggen når hun stadig nye mål.

Bli den som utgjør forskjellen

Historien om Mia og Eli er bare ett av mange eksempler på hvordan fosterhjem kan forandre liv. Ved å åpne dørene dine og hjertet ditt for et fosterbarn, kan du gi dem muligheten til en ny start og et bedre liv. Er du klar til å være den forandringen? Les mer om spesialiserte fosterhjem, hva det innebærer og hvordan du kan bli et her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *