fbpx
Villa Nordstrand, midlertidig løsning mens Voksentoppen oppgraderes.

Flytteprosess og smidige ansatte på Voksentoppen avlastning.

Voksentoppen avlastning skal få en etterlengtet oppgradering. For å få til det har både brukere og ansatte i en av boenhetene måtte flytte på seg. Nå bor de i Villa Nordstrand, der de fremdeles bor seg inn.

Vi er på besøk i Villa Nordstrand, en bygning som bærer preg av å være et hyggelig hjem snarere enn en avlastningsinstitusjon. Noen bevegelseshjelpemidler og mange dører røper noe. Mens vi er her er det kun en tjenestemottaker tilstede, andre er hos familie, på skole eller andre tiltak.

Fra fem til 50 år

Denne villaen er tidvis hjem for brukere med et aldersspenn på fra fem år til 50, alle med forskjellige behov og utfordringer. Noen er her en helg i måneden, andre noen dager i uka, mens andre igjen bor her 80 prosent av tiden. Det finnes også de som ikke sover her, men er innom noen timer nå og da.

– Hver av oss som jobber her, har en tjenestemottaker som vi har ansvaret for. Men vi er et fellesskap, hjelper hverandre og gjør mye sammen. Vi bor jo selv her tre, fire døgn av gangen, og blir som en stor familie. I løpet av uka er det rundt 30 tjenestemottakere innom, med stadig endringer; Det kan være alt fra akuttavlastning, behov som endrer seg eller ferier.

Her har vi faste filmkvelder, noen spiser sammen, mens andre har behov for ro og både spiser og gjør en del på eget rom, forklarer Vera, som er ledende miljøterapeut i Aberia Avlastning.

Flytteprosess

De hører egentlig til på Voksentoppen avlastning alle sammen, både miljøarbeidere, ledere og tjenestemottakere. Men der skal det nå gjennomføres en grundig modernisering de neste to årene, noe som førte til at en av to enheter måtte finne et annet sted å være så lenge. Totalt jobber det rundt 100 ansatte i disse to enhetene, omtrent halvparten fast – men i medleverturnuser.

– Vi begynte flyttingen for et par måneder siden, og driver fremdeles og bor oss inn. Det har vært litt kaotisk til tider, flytting er jo alltid mer overveldende enn man tror. Her har vi i tillegg ansvaret for en bruker, som tar mye av tiden vår, fortsetter Carina og blir supplert av Vera; 

– Men hele personalet har vært veldig fleksible og gode til å stå i det og bidra. Vi fikk flyttet over alt av møbler på et par dager med litt hjelp fra innleide. Med hyppige møter underveis, hyggestunder med pizza og god støtte av hverandre har vi klart oss godt midt i kaoset. Det har også blitt godt mottatt at Andreas og Ingelill (ledere) har tatt oss med i mye av prosessen, spurt oss som skal bruke huset om hvilke behov og utfordringer vi har, tatt oss med i valg av alt fra fliser til hvor mange vaskemaskiner vi trenger, og også latt oss komme med egne ønsker. 

Lite søvn

Man sier jo at flytting er noe av det mer traumatiske vi kan gjøre. Med tjenestemottakere som har behov for faste rutiner og rolige omgivelser ble det krevende til tider, kunne Vera bekrefte;

Spesielt den første helgen var det lite søvn på beboerne her, og dermed også på oss som jobber her. Vi prøvde å få til en glidende overgang, og dro hit noen ganger og spiste lunch med tjnestemottakerne før flytting. Men sånt tar tid.

– På Voksentoppen har alle eget bad, her må de dele. Det er det ikke alle som synes er like greit. Noen har derfor brukt lenger tid enn andre for å finne seg til rette, andre, derimot, gikk rett inn døra og var hjemme med en gang. Men nå har det heldigvis gått seg til for alle.

Aileen står ansvarlig for HMS og har hatt andre utfordringer;

– Huset sto tomt noen år før vi flyttet inn, så mye måtte sjekkes og godkjennes. Jeg har snakket med brannfolk, elektrikere, rørlegger og andre fagfolk. Og hatt befaringer for godkjenning av bruk. En prosess jeg har lært mye av, om alt fra låsekasser og brannøvelser, til hvor stoppekranen er og hva som ikke bør gjøres – og ikke minst låser. Det er jo en utfordring i seg selv, med personvern, lover om tvang, men også viktigheten av å ta vare på de menneskene vi har ansvaret for. Heldigvis har vi hatt Vidar, som er en ekte ildsjel og nærmest fungert som en vaktmester her. Godt å ha sånne tilgjengelig for å få ting til å fungere.

Trives på Nordstrand

Villaen de holder til i er stor, med mange soverom og to ekstra leiligheter. Omringet av en stor, deilig hage med mange sittegrupper, grill og snart også en trampoline. Vera gremmes litt over at de ikke har fått klippet plenen før fotograferingen, men nabolagets bier og sommerfugler er veldig glade for det.

– Vi trives veldig godt her; Det er hjemmekoselig, lite institusjonspreg over det hele, og føles som en bolig. Ekstra deilig med den store uteplassen som vi nok skal ha mange hyggelige stunder på. Vi gleder oss hver morgen til å komme ned på det koselige kjøkkenet og ta en kaffe. Roen har senket seg, og vi har fått en veldig bra brukersammensetning som fungerer godt sammen.

Spent på Voksentoppen

Om rundt to år skal de nye og tilrettelagte lokalene på Voksentoppen stå klare for innflytting. Det er det mange som gleder seg til.

– På voksentoppen har vi flotte turområder rundt der vi holder til og er mer avskjermet fra andre, med skog rundt bygget. Det kan ha sine fordeler, da noen brukere kan oppleves uvant for omgivelsene. Samtidig er veldig godt også å være her og nettopp være mer synlig for omgivelsene. Vi trenger alle stadige påminnelser om at vi som samfunn består av alle typer mennesker, og at det er rom for absolutt alle.

Og det nye bygget skal du få høre mer om, og se hvordan kommer til å se ut, til høsten. Følg med!